Een sportschool kiezen: 7 punten om rekening mee te houden

Een sportschool kiezen: 7 punten om rekening mee te houden

Een sportschool kiezen: dat kan lastiger zijn dan het klinkt. Sinds we zijn verhuisd en nu in een andere, grotere plaats wonen, hebben we veel meer keuze uit sportscholen en -clubs. Werd het een goedkope, basic sportschool, een iets duurdere sportschool met veel groepslessen of een dure CrossFit-box waar je veel begeleiding krijgt? Het antwoord ligt in het midden: ik heb er namelijk voor gekozen om CrossFit te combineren met een goedkope sportschool. Mijn vriend is gegaan voor een grotere sportschool met meerdere vestigingen, met ook een vestiging in de buurt van zijn werk. Dat komt voor hem beter uit dan CrossFit, wat met vaste roosters werkt en dus niet zo flexibel is. Maar we wilden ook nog graag samen trainen, dus heeft hij een ander abonnement genomen. Hiermee kan ik daar ook nog voor een extra tientje in de maand fitnessen. Ideaal!

Vind jij het nu moeilijk om een ‘definitieve’ keuze te maken voor een sportschool? In mijn zoektocht naar een sportroutine die (op dit moment) bij mij en mijn leven past heb ik gemerkt dat ik onbewust bepaalde punten gebruikte om sportscholen ‘door te strepen’. Ik heb ze eens voor je op een rijtje gezet. Misschien helpt dit jou ook om de – voor jou – juiste keuze te maken!

1. Afstand

Dit vind ik een van de belangrijkste dingen om je keuze op te baseren. Want hoe verder een sportschool van je vandaan is, hoe kleiner de kans is dat je echt gaat. Het meest ideale is dat je erheen kunt lopen of fietsen, of dat het hooguit 5 minuten rijden is. De afstand is alleen ook niet alles, want, nou ja: dat brengt me op het tweede punt.

2. Apparatuur

Ik en mijn vriend mochten een weekje gratis fitnessen bij een goedkope sportschool, die zo dichtbij is dat we erheen kunnen lopen. Het was best een prima sportschool, maar vrij klein – sowieso veel kleiner dan we gewend waren – en de apparatuur was nogal verouderd. Het zag er een beetje uit alsof alles tweedehands ingekocht was. Het werkte op zich allemaal wel, maar ik miste toch wat dingen. En het idee dat je dan toch niet helemaal lekker je ding kan doen, is best irritant, zeker wanneer je er gewoon voor betaalt. Dus ondanks het qua afstand de meest ideale sportschool zou zijn, heb ik er niet voor gekozen.

3. Begeleiding

Ja, begeleiding is ook altijd wel een ‘dingetje’. De vorige sportschool waar ik trainde, was best ruim opgezet, had goed materiaal en veel groepslessen, maar de begeleiding liet het afweten. Tussen de stagiairs door, had je best wat goede en enthousiaste trainers, maar ze deden heel vaak niets als je een deadlift of squat verkeerd uitvoerde. En daar gaat het bij veel sportscholen mis, zeker de massale. Dan heb je een app en moet je het zelf maar uitzoeken, in de hoop dat je de beweging goed uitvoert en je er geen nare blessures aan overhoudt. Met fitness kun je veel goed doen, maar je kunt er ook veel mee kapot maken.

Natuurlijk bieden veel sportscholen ook een personal training-mogelijkheid, maar dat is weer een stuk duurder en dus minder toegankelijk. Maar begeleiding vind ik dus erg belangrijk – ook al klinkt dat misschien tegenstrijdig omdat ik, naast CrossFit, ook bij een goedkope, massale sportschool train – maar CrossFit doe ik tegenwoordig meer dan ‘normaal’ fitnessen, dus die ene dag valt nog te overzien. Ook fitness ik alweer ruim twee jaar, dus ik weet inmiddels al wel aardig veel op dit gebied. Mocht ik toch een keer met CrossFit stoppen en weer meer gaan fitnessen, dan zou ik zeker voor een duurdere sportschool met meer begeleiding kiezen.

4. Sfeer

Een goede sfeer is iets wat voor iedereen anders is, dus dat kan ik ook niet voor jou beoordelen. Wat ik wel kan zeggen is dat aardig en behulpzaam personeel, goede begeleiding, een schone ruimte, leuke muziek en natuurlijk de mensen die er komen over het algemeen bijdragen aan een goede sfeer. Vaak voel je ook wel meteen of je ergens op je gemak bent. Ik heb dat best snel: als ik het gevoel heb dat ik hier lekker mijn ding kan doen, dan weet ik dat het wel goed zit. En eigenlijk geldt dat ook wel buiten de sportschool.

5. Prijs

Natuurlijk is de prijs ook belangrijk. Ik heb zelf best wat over voor een sport die ik heel leuk vind, omdat het mijn uitlaatklep is en ik me er onwijs fit door voel. Doordat ik mijn gezondheid zo belangrijk vind, laat ik me niet snel tegenhouden door wat het kost. Je moet het alleen ook kunnen betalen. Als je minder te besteden hebt, dan zijn er alsnog genoeg leuke, betaalbare sportscholen te vinden. En als je het echt niet kunt betalen, dan kun je altijd nog lekker gaan hardlopen of zelf een High Intensity Interval Training (HIIT) doen. Op YouTube en Instagram zijn ook genoeg workouts te vinden die je gewoon thuis kunt doen. Je hoeft dus zeker niet ‘rijk’ te zijn om te kunnen sporten!

6. Aanbod

Ben je van plan om veel groepslessen te doen? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk dat een sportschool veel groepslessen aanbiedt. Als je liever vooral zelf je gang gaat, dan interesseert dit je niet zo. Bedenk dus vooraf wat jij wilt gaan doen – dat maakt de keuze voor een passende sportschool meteen een stuk makkelijker. Bij mij hangt het een beetje af van het aanbod: bieden ze wat leuks en uitdagends aan, dan wil ik best een lesje proberen, maar zelf fitnessen vind ik ook heel fijn. Ik heb laatst ergens een lesje gedaan, wat voor mij totaal niet uitdagend was, en dan ben ik er ook snel klaar mee.

7. Grootte en drukte

Ik vind een grote, ruime sportschool over het algemeen het fijnst, maar ik vind de verhouding tussen grootte en drukte nog het belangrijkst. Een kleine sportschool kan prima zijn, mits het ook vrij rustig is. Een grote sportschool mag best drukker zijn, zolang je er niet zoveel last van hebt. De sportschool waar ik nu dus één keer per week train, is groot en meestal wel druk, maar ik stoor me er niet aan. Doordat er zoveel materiaal is – er zijn bijvoorbeeld al zes squatrekken – kun je altijd wel ongestoord je ding doen. Let hier dus ook zeker op.

Heb jij jouw keuze voor een sportschool al gemaakt? En heb je nog andere tips? Ik ben benieuwd!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *