Sporten op vakantie: doen of niet?

Sporten op vakantie: doen of niet?

Zo, daar lig je dan op je strandbedje in een snikheet oord. Wekenlang heb je naar dit moment toegeleefd, extra goed op je voeding gelet (want: abs) en ‘nog even’ geknald in de gym. Terwijl je aan je zoveelste piña colada nipt, zie je in de verte ineens iets wat op een sportschool lijkt. Gemengde gevoelens duiken op. Je begint te malen: ‘Moet ik nu sporten?’, ‘Ach, ik kan wel een of twee keer gaan…’ en ‘Nee, ik ga na de vakantie wel weer…’ Herkenbaar?

Hardlopen op het strand

Voor mij meestal niet. Ben ik dan zo’n sportgekkie die er niet eens aan twijfelt of ze op vakantie gewoon doorsport? Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel meer dat ik er niet over hoeft te malen: ik luister namelijk (tegenwoordig) naar mijn lichaam, ik kijk hoe ik me voel en wat de omstandigheden zijn. Op Lanzarote lag het hotel bijvoorbeeld direct aan het strand en het was op het eiland zelf heerlijk qua temperatuur, zeker met het zeebriesje erbij. Hierdoor vond ik het fijn om ’s ochtends al vroeg uit bed te gaan om een rondje hard te lopen op het strand. Ik voelde me goed en de omstandigheden waren ideaal!

Maar ik ben ook weleens in de Dominicaanse Republiek geweest. Het was daar gemiddeld zo’n 30 graden met een enorm hoge luchtvochtigheid. Heerlijk, maar niet echt om buiten te gaan sporten. Ook niet binnen daar trouwens, want er was wel een soort van sportschool, maar hier zaten geen ramen in. En nee, dus ook geen airco, haha. Het was toen ook helemaal niet erg, want toen we weer thuis waren, bleek ik mega uitgerust te zijn. Ik liep toen zo snel, dat ik dacht dat mijn app kapot was (geen grap!).

Zonnesteek en diarree

Tijdens onze laatste vakantie in Marokko dacht ik dat ik veel in de gym te vinden zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het was daar sowieso ontzettend heet: gemiddeld zo’n 38 graden, soms zelfs 40. Niet de meest ideale temperaturen om nu eens lekker tekeer te gaan, met of zonder airco. Daarnaast had ik veel pech: de eerste dag had ik een zonnesteek opgelopen, waardoor ik me niet lekker voelde. De rest van de vakantie ben ik aan de diarree geweest, wat ook geen pretje was. Ik voelde me daardoor vooral erg flauw, trillerig en lusteloos. Sporten kwam dan ook bijna niet eens in me op, omdat ik er gewoon geen behoefte aan had. Ik had alleen wel in onze hotelkamer nog een kleine workout gedaan, maar dat stelde niet veel voor.

Sportitems in je koffer

Je merkt het al: het verschilt echt per vakantie hoe je je voelt en wat de omstandigheden zijn. Mocht je zin hebben om te sporten en de omstandigheden zijn top, zorg er dan wel voor dat je iets sportiefs in je koffer hebt liggen. Het zou namelijk helemaal zonde zijn als je je hardloopschoenen niet mee hebt, terwijl je op je vakantiebestemming een geweldig strand dichtbij hebt en je hardloopkriebels niet te stoppen zijn. Daarom gaan altijd de volgende sportitems mee in mijn koffer:

  • Sportkleding: bh, broekje of legging, shirt, sokken.
  • Sportschoenen: fitness- en/of hardloopschoenen (check vooraf alvast of er een gym is).
  • Sportitems: weerstandsband (ideaal voor allerlei workouts en weegt niets in je koffer), springtouw (handig om je conditie op peil te houden en weegt ook haast niets), eiwitrepen of -poeder.

Bij deze items zou ik het dan ook laten. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om gewichtjes mee te nemen, omdat dat onhandig is en ze wegen al snel te veel. Bovendien heb je vaak bij hotels gewoon een sportschool, waardoor het overbodig gewicht is dat je dan meezeult. Zonde, dat gebruik je natuurlijk liever voor een paar jurkjes. Je hoeft ook echt niet veel meer mee te nemen dan de sportitems hierboven, want je kunt eventueel ook prima oefeningen doen met je eigen lichaamsgewicht, zoals (jump) squats, sit-ups en push-ups. En als je een weerstandsband mee hebt, dan kun je bijvoorbeeld squats en donkey kicks alsnog zwaarder maken.

Een laatste tip: ga niet sporten omdat je ‘moet’ sporten, ga sporten omdat je er zin in hebt en de omstandigheden goed zijn. Mocht het echt niet lukken, dan is dat ook oké. Je bent immers op vakantie om te genieten en uit te rusten. En anders plan je een leuke, uitdagende excursie, dan beweeg je toch nog en zie je ook meteen wat van de omgeving! 

Sport jij op vakantie? XGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *