Liefde voor jezelf: wat betekent dat eigenlijk?

Liefde voor jezelf: wat betekent dat eigenlijk?

De zin bij mijn logo is niet te missen: uit liefde voor jezelf. Het klinkt een tikkie zweverig, maar als je er logisch over nadenkt, is dat het totaal niet. Want om eerst van een ander te kunnen houden, moet je eerst van jezelf houden. En dat is net zo met sporten, afvallen, een opleiding of cursus beginnen, voor jezelf zorgen en eigenlijk alles in het leven: je moet eerst van jezelf houden, dan pas kun je in jezelf investeren. Als jij jezelf niet de moeite waard vindt en niet van jezelf houdt, dan zul je zien dat je geen keuzes durft te maken, of juist steeds de verkeerde keuzes maakt. Heel leuk en aardig, maar wat het concreet inhoudt? Dat lees je hier!

Wees bewust van je gedrag

Het is belangrijk dat je weet wat voor gedragskenmerken je hebt. Ben je bijvoorbeeld van nature een pleaser, perfectionist of streber? Ben je loyaal? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Wil je dat mensen jou per se aardig vinden? Als je al op meerdere vragen ‘ja’ hebt kunnen antwoorden, dan is de kans groot dat jij jezelf al snel voorbij loopt. Let dus goed op en probeer bewust te blijven van je gedrag.

Zet jezelf op de eerste plaats: nee is nee

Managers die veel van je vragen, verjaardagen van de kinderen van je vrienden (ja, in die levensfase ben je nu ook al beland), het huishouden: tussen alle drukte en verplichtingen door vergeet je jezelf. Niet één keer, maar steeds vaker. En dat is op zich logisch, want het is nou eenmaal makkelijk om mee te gaan in de snelheid van het dagelijkse leven. Soms is alleen ‘nee’ ook een antwoord. Want: nee tegen een ander, is ja tegen jezelf. Mensen vinden je echt niet meteen onaardig als je eens afzegt, het zorgt er alleen maar voor dat jij even kan opladen, waardoor je juist een leuker mens kan zijn. Dat begrijpen de mensen om je heen heus wel. Begrijpen ze het niet, of blijven ze hun zin doordrammen? Dan is het belangrijk dat je bij jezelf blijft: nee is nee. Volgende keer beter. Als jij jezelf op de eerste plaats zet, dan zul je zien dat je juist meer zelfrespect krijgt en mensen ook meer respect voor jou gaan krijgen.

Stel grenzen en bewaak deze (als een pitbull!)

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heb ik mijn grenzen tot vorig jaar niet goed bewaakt. Sterker nog: grenzen? Ik wist niet eens dat ze er waren – laat staan dat ik ze moest bewaken. Ik ging maar door en door. Wilde iemand dat ik over een paar uur iets afhad? Geen probleem, ik zette alles op alles om die deadline te halen. Hoe onrealistisch die ook was. Om vervolgens te horen te krijgen dat het niet goed genoeg was. (Logisch als je iets gehaast probeert af te krijgen …) Had ik een zware training gepland? Prima, ik ging erheen, ook al had ik al een paar nachten slecht geslapen en was mijn lichaam hartstikke vermoeid. Zo ging ik jaren door, zonder dus naar mijn lichaam te luisteren en mijn grenzen te bewaken. Ik wist ook niet eens dat ik deze had, dus wat ik aan jou mee wil geven: luister naar je lichaam, stel grenzen en bewaak deze. (Ja, als een pitbull!)

Hoe het wel kan? Nou, simpel. Weet je dat je een deadline niet gaat halen? Overleg het met je leidinggevende en kijk of jullie het samen kunnen oplossen. Wil je heel graag die zware CrossFit-les gaan doen, maar ben je stiekem toch best wel vermoeid? Luister dan naar de signalen van je lichaam en geef toe aan je vermoeidheid. Dat is misschien even wennen, maar je weet zelf eigenlijk ook wel dat het verstandiger is om even rustig aan te doen. De volgende keer kun je met een uitgerust lichaam veel harder knallen!

Wees lief voor jezelf

Last but not least: wees lief voor jezelf. Loopt het allemaal niet zoals het zou moeten? Wordt het je even te veel? Haal even diep adem en probeer te relativeren. Want het positieve is: als er een probleem is, is dit in de meeste gevallen ook op te lossen. En als het vandaag niet direct op te lossen is, is het morgen misschien wel op te lossen. Je kunt niet alles meteen oplossen, soms heeft het even tijd nodig. Geef het die tijd dan ook. En schrik niet: soms is een probleem ook gewoon niet op te lossen – dat is ook oké.

Veel mensen stellen hoge eisen aan zichzelf – yep, ik ook – en denken dat ze niet goed genoeg zijn. Maar onthoud: jij bent goed genoeg, altijd! Het kan zijn dat je een baan hebt die gewoon eigenlijk niet (meer) bij je past, in een relatie zit die niet goed voor je is, of dat je in een andere situatie bent beland waardoor je je niet goed genoeg voelt. Maar goed nieuws: jouw gevoel is (tijdelijk) gebaseerd op externe factoren, maar zodra je uit je negatieve situatie stapt, merk je dat je je al snel sterker en wél goed genoeg voelt. Geloof mij maar. Dus: wees lief voor jezelf – je bent het waard!

Heb ik je kunnen helpen, of heb je nog vragen? Ik hoor ’t graag! XGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *