Lieve mede-millennial, luister naar jezelf

Lieve mede-millennial, luister naar jezelf

Millennials staan bekend om hun gejaagdheid, gedrevenheid en ‘work hard, play hard’-mentaliteit. We zijn opgegroeid met het idee dat alles maakbaar is, als je maar hard genoeg werkt. Natuurlijk kun je heel veel voor elkaar krijgen als je hard werkt. En misschien lukt het een enkeling om alles te krijgen wat hij/zij maar wil. Maar wat als het even niet gaat zoals jij wilt dat het gaat? Dat je het gewoon niet voor elkaar krijgt, hoeveel moeite je er ook in stopt. Als een soort boos bokje blijf je tegen een betonnen muur aanbeuken. ‘Verdomme, waarom lukt het toch niet? Het lukt me altijd, waarom nu dan niet?’

Robot

Au. Dat overkwam mij dus. Plat op mijn bek. Ik heb jarenlang hard gewerkt – met mijn studie erbij zes dagen in de week, soms zelfs zeven. Dat ging op zich prima, totdat mijn (toenmalige) baan meer van mijn energie begon te vragen dan het me opleverde. Ik was een soort robot die maar doorwerkte en alles braaf deed wat haar manager vroeg. Maar het was nooit goed genoeg. Het moest altijd beter. Als ik echt goed naar mezelf, naar mijn eigen lichaam en hart had geluisterd, was ik stiekem diepongelukkig. Ik was continu gestrest, ik sliep slecht, ik had hoofdpijn en ik was vaak strontchagrijnig. De zondag haatte ik, want dan was het alweer bijna maandag. En dan begon het hele circus weer van voor af aan. (Nu ik het zo opschrijf, is het gek dat ik het nog een jaar heb laten voortkabbelen. Maar ja, da’s achteraf gelul.)

Bijna burn-out

Huilend zat ik bij de dokter. Yep, ik was flink overspannen. Nog net geen burn-out, thank god. Op doktersadvies bleef ik voorlopig thuis – uiteindelijk werden dit bijna drie maanden van rust en bezinning. Die rust was trouwens in het begin ver te zoeken, want: hoe dan? Ik moest (letterlijk) een hersenschudding krijgen om daar achter te komen. In die tijd besloot ik ook te stoppen met mijn toenmalige baan. Wat een opluchting. Er viel een enorme last van mijn schouders. Een last die ik al veel te lang droeg.

Dankbaar

Nog een laatste keer wilde ik mijn verhaal doen. Die bijna-burn-out heeft me namelijk wel veel gebracht. Het heeft me geleerd om van mezelf te houden, achter mijn grenzen te komen en deze aan te geven. Ook luister ik nu veel beter naar mezelf en weet ik heel goed wat ik wel en niet (meer) wil bij een werkgever. Het heeft me zelfs geïnspireerd om mijn eigen blog te beginnen met de toepasselijke zin ‘Uit liefde voor jezelf’.

Ik gun jou, lieve mede-millennial, dit persoonlijke ontwikkelingsproces ook, maar dan wel zonder de ‘kleerscheuren’ die overspannenheid heet. Ik was er nog net op tijd bij, maar met een beetje pech lig je er zo een jaar uit. En ik schijn niet de enige te zijn met zo’n verhaal: bijna 17% onder de 25- tot 35-jarigen heeft burn-outklachten.

Lieve millennial,

… luister naar jezelf. Heb je dat een tijd niet gedaan, doe het dan vandaag. Sta even stil en vraag jezelf af: ben ik gelukkig? Ben ik dankbaar? Houd ik van mezelf? Als je dat gedaan hebt, wees dan ook trots op jezelf: of je nu bij je huidige werkgever blijft, even niets doet of iets nieuws zoekt. Het is oké. Jij bent belangrijk!

Lieve werkgever,

… laat je alsjeblieft niet tegenhouden door een millennial die een onverklaarbaar ‘gat’ in zijn of haar cv heeft staan. Geef ons de kans om eerlijk te zijn, want we zijn juist mensen die het onwijs goed willen doen en hard willen werken. Soms iets te goed en te veel, maar dat levert vaak ook weer heel veel op. Het maakt ons niet zwak of kwetsbaar, het maakt ons juist sterker, veerkrachtiger en een betere medewerker. En dat is wat je bedrijf nodig heeft, toch?

Herken je je in mijn verhaal, maar kom je er zelf niet uit? Blijf niet te lang wachten en ga naar de huisarts: hij/zij kan je verder helpen. Vaak zit er een reden achter dat je overspannen bent geraakt of zelfs in een burn-out terecht bent gekomen. Dit kun je niet in je eentje oplossen en heeft tijd nodig. Gun jezelf die tijd. Je bent het waard. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *