Zo blijf ik overeind tijdens de coronacrisis

Zo blijf ik overeind tijdens de coronacrisis

Het is een gekke tijd. Waar ik me op mijn werk begin dit jaar nog nonchalant afvroeg of ik nog wat moest met ‘dat virus uit China’, is het coronavirus inmiddels uitgegroeid tot een pandemie en legt het ons hele leven min of meer stil. Hoe ga ik daarmee om? Hoe zorg ik ervoor dat ik overeind blijf? Een paar tips.

1. Sport en beweeg lekker veel (buiten)

Ik ga eigenlijk elke dag wel even naar buiten, weer of geen weer. Of ik nou een blokje om doe, een paar kilometer ga hardlopen of een stuk ga fietsen. Nu de dagen kouder en donkerder zijn, heb ik daar nog meer behoefte aan dan anders. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan, waar je een lekkere energieboost van krijgt. En meer energie kunnen we allemaal wel gebruiken! Maak je hier dus een gewoonte van, zoals ik onbewust gedaan heb, dan ben je al zo goed bezig. Een minuut of 20 per dag is al genoeg en het is maar een kleine moeite. Doen dus!

2. Eet gezond én gevarieerd

Misschien een open deur, maar door gezond te eten en te letten op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, ben je minder vatbaar voor virussen en infecties. “Ja oké, leuk. Maar hoe doe je dat dan?”

Mijn tip: maak elke week een ‘menu’ of boodschappenlijst waarop je je maaltijden indeelt in een soort categorieën. Dat klinkt minder ingewikkeld dan het is. Ik kijk bijvoorbeeld altijd of het een beetje in balans is. Eten we een beetje vlees, een beetje vega en wat vis? Met daarbij voldoende groente en bijvoorbeeld rijst of (zoete) aardappelen. Top, niks meer aan doen. En zo probeer ik elke week te variëren. (Lukt niet altijd hoor, soms heb ik ook gewoon geen inspiratie, maar ik blijf het wel proberen.) Dit is natuurlijk een ander verhaal voor vegetariërs of veganisten, maar ook dan kun je genoeg afwisselen.

3. Blijf in contact

Ik merk zelf dat sinds het coronavirus aan de orde van de dag is, mensen meer op zichzelf (of hun gezin) gericht zijn. Het contact is afstandelijker en heeft de neiging te verwateren. Zonde, juist nu we elkaar harder nodig hebben dan ooit. Toch is het goed om contact te blijven houden met de mensen om je heen en een beetje op elkaar te letten. Daar wordt toch iedereen vrolijker van?

4. Geniet van kleine dingen

Nu veel weggevallen is, is het nog belangrijker om te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik probeer me daarom zoveel mogelijk te focussen op de dingen die ik wél heb en wél kan doen. De ene dag gaat dat beter dan de andere, maar het helpt wel. Door de maatregelen voel ik me – net als vele anderen – beperkt en vermoeider dan eerst. Maar toch, een zonnige herfstwandeling, Livia die spontaan ‘waf-waf’ zegt als ze een hondje ziet of het lezen van een tijdschrift met een kop warme chocolademelk erbij, dat zijn mijn kleine geluksmomenten en die pakt niemand van me af.

5. Blijf positief (en kijk vooruit)

Deze tijd, dit jaar, deze pandemie, het gaat een keer voorbij. Daar houd ik me aan vast. Zoals ik net ook al zei, probeer ik positief te blijven, te genieten van de kleine dingen. En tegelijkertijd kijk ik ook stiekem vooruit. Naar volgend jaar, een jaar waarin we (hopelijk) weer meer kunnen en mogen. Als we ons nu maar met zijn allen nog even aan de maatregelen houden… Dan komt het goed, geloof me. Hou vol!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *