Zwanger op vakantie: 5 tips

Zwanger op vakantie: 5 tips

Het is heerlijk om voordat jullie baby geboren wordt en er een hectische tijd aanbreekt, nog even samen op vakantie te gaan. In het tweede trimester voel je je in het algemeen het best en is je buik nog niet zo groot en zwaar, dus in die periode zijn we dan ook nog lekker een weekje naar Spanje geweest. Zo’n vakantie vraagt alleen wel wat aanpassingen – zowel qua spullen, eten als mindset – dus vandaar deze keer mijn tips om tijdens je zwangerschap goed voorbereid op ‘babymoon’ te gaan. 

1. Neem alles mee wat werkt voor jou

Normaal gesproken vind ik het altijd maar overdreven en ‘not done’ als mensen hun eigen pindakaas, aardappelen en dergelijke meenemen. Ook zonde, want je wilt toch juist nieuwe gerechten en smaken proberen in een ander land? De enige keer dat ik hier een uitzondering voor maak, is tijdens de zwangerschap. Je wilt gewoon niet het risico lopen dat je ziek wordt en je baby eronder lijdt, of erger nog: in levensgevaar is.

Daarom at ik tijdens onze vakantie in Spanje vooral wat ik kende én mag tijdens de zwangerschap, en waarvan ik weet dat het meestal goed valt. Ook was ik de eerste dagen met het eten bij het hotel wat voorzichtiger om te kijken hoe mijn maag erop reageert. Daarnaast nam ik alle ‘vertrouwde’ dingen van huis mee, zoals mijn eigen theezakjes, voedingssupplementen (multi, magnesium, calcium en ijzer), tarwezemelen (voor in het ontbijt), magnesiumolie (tegen kuitkrampen), voedingskussen en slaapmasker. Ik probeerde daarmee dan ook wel ongeveer mijn eigen gewoontes en rituelen erin te houden. Dat klinkt misschien saai, maar zo belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap. Ik wil me gewoon echt fijn voelen, helemaal met al die zwangerschapskwaaltjes erbij op vakantie!

2. Neem gemakkelijke kleding en schoenen mee

Ik vind het altijd leuk om er mooi, verzorgd bij te lopen, zeker als ik ’s avonds lekker uit eten ga. Dus je kunt zeker jurkjes, rokjes en tops meenemen, maar zorg er wel voor dat het lekker zit. Tijdens je zwangerschap heb je helemaal geen zin in te strakke of te sexy kleding of warme, zweterige stofjes. Ik vond het fijn om laagjes kleding aan te doen, vooral in de avond. Het kan soms aardig snel afkoelen, en dan is het fijn als je nog een vestje of jasje aan kan doen. (Dit laatste geldt natuurlijk ook voor niet-zwangeren.)

Op warme, zwoele avonden in de vakantie loop ik graag op hakken, maar geloof mij: tijdens je zwangerschap ga je dit niet doen, ook al neem je het je nog zo voor. Ik had wel sandaaltjes met een klein hakje meegenomen, maar zelfs deze heb ik niet aan gehad. Je kunt dus beter gewoon slippers, sandaaltjes (zonder hak), flatjes en/of sneakers meenemen.

3. Let op wat je eet

Ik had het eerder al even over het eten, maar het is zo’n belangrijk onderdeel van de vakantie, dat ik het nog even extra benadruk: geniet vooral van het eten, maar wees je bewust van wat je in je mond stopt. Als je twijfelt over een gerecht of ingrediënt, vraag er dan naar aan een ober of kok, of google zelf even snel. Het laatste heb ik één keer gedaan bij een vissoort. Er stond namelijk ‘dog fish’ op het kaartje bij de vis en het zag eruit als onschuldige witvis. Maar toch twijfelde ik, en gelukkig maar: toen ik googelde, zag ik dat het doornhaai was. Dat mag ik absoluut niet eten tijdens de zwangerschap, omdat er gevaarlijke stoffen in zitten (onder andere kwik), wat dus schadelijk is voor het ongeboren kindje. Pfieuw. Luister dus altijd naar je gevoel en als je het niet vertrouwt, vraag het na, google het of eet het gewoon liever niet. Better safe than sorry.

Bij andere gerechten, vooral bij vlees, kun je het beste even checken of iets goed verhit is, en of maaltijden die in bakken liggen, regelmatig vervangen worden. Verder zijn alle toetjes, ijsjes en drankjes in een hotel, zeker bij een resort, heel verleidelijk. Je neemt al snel vaker en eerder dan je thuis zou doen, want tsja, het ligt letterlijk voor het grijpen. Je mag er natuurlijk ook best even van genieten, maar ik zou toch niet helemaal losgaan. Niet alleen omdat je straks waarschijnlijk met overtollige kilo’s gaat zitten, maar vooral ook omdat je jezelf én je baby natuurlijk het beste kunt voeden met gezonde voedingsmiddelen waar jullie beiden wat aan hebben.

4. Houd rekening met het klimaat

Als je zwanger bent, dan heb je het eerder warm dan anders door alle gierende hormonen en de grotere hoeveelheid bloed die door je lijf stroomt. Houd rekening met dit feit als je naar een land gaat waar het al snel boven de 30 graden kan zijn. Als het erg warm is, drink dan regelmatig (fles)water en kies voor luchtige kleding. Vergeet ook je hoedje en zonnebril niet!Je mag tijdens je zwangerschap zonnen, maar het is sowieso verstandig om je regelmatig goed in te smeren, vooral je gezicht met factor 50. Je wilt namelijk echt geen zwangerschapsmasker krijgen: een gezicht vol met pigmentvlekken. Ga ook af en toe even lekker afkoelen in de schaduw, in zee of het zwembad. De hele dag in de volle zon is voor niemand een goed idee en met een zwangerlijf al helemaal niet.

5. Plan je vakantie niet te vol

Mijn voornemen van de vakantie was: zo min mogelijk verwachtingen hebben. Alles wat ik nog kon doen, was mooi meegenomen. Doordat we beiden zo de vakantie in gingen, kon het ook niet tegenvallen. We keken gewoon per dag hoe ik me voelde en waar we beiden zin in hadden. Heel relaxed!

Plan dus ook zeker niet van tevoren je vakantie helemaal vol met activiteiten. Sterker nog: plan helemaal niets. Dat is deze periode gewoon geen goed idee. Als zwangere weet je gewoon niet hoe je je vandaag, morgen, laat staan over een paar weken, voelt. Mocht je tijdens de vakantie van plan zijn om een dag wat meer te gaan wandelen, bijvoorbeeld omdat je iets wilt bezoeken of je wilt winkelen, dan is een buikband heel fijn. Zo’n band ‘draagt’ de onderkant van je buik als het ware, waardoor er minder spanning op de banden van je baarmoeder staat. Na een wandeling kun je hier anders al snel last van krijgen, en dat is geen pretje.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en geniet je straks nog even van jouw ‘babymoon’. Ben je ook al eens op vakantie gegaan tijdens je zwangerschap? En heb jij nog meer tips? Deel deze vooral!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *